Dét skal du tjekke i din tilstandsrapport

 


Skal du sælge eller købe en bolig? Så er det fordelagtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport. En tilstandsrapport kan nemlig bidrage til at skabe overblik over eventuelle skader. Skulle der alligevel være skader, som ikke opdages - og som dermed ikke er angivet i tilstandsrapporten - så hjælper Dansk Boligforsikrings ejerskifteforsikring med at dække de eventuelle skader. Med Dansk Boligforsikring er du sikret gennem sit salg eller køb af bolig.

Hvad er en tilstandsrapport? 
En tilstandsrapport kan fortælle potentielle købere om mangler og fejl, der gør sig gældende ved en bolig. Tilstandsrapporten udarbejdes af en bygningssagkyndig, der gennemgår boligens stand i sammenligning med øvrige boliger, der har samme type og alder. De fejl, der beskrives, er fejl og mangler, som ikke er forventelige for husets type. Dermed beskriver tilstandsrapporten udelukkende skader, som nedsætter boligens værdi eller funktion nævneværdigt. Det er ikke lovpligtigt at få udarbejdet en tilstandsrapport - men det kan være en god idé, eftersom det kan være gavnligt for køber såvel som sælger.

Ønsker du at sælge en bolig, kan tilstandsrapporten give et overblik over fejl og mangler. Hvis disse fejl ikke opdages og angives i tilstandsrapporten, vil du hæfte for disse fejl i 10 år efter, at din bolig er solgt. Med en ejerskifteforsikring fra Dansk Boligforsikring er du dækket i enten fem eller ti år, hvis der er skjulte skader på din bolig, som ikke fremgår i tilstandsrapporten eller i elinstallationsrapporten, og som har en betydning for din boligs funktion. 

Dækker en tilstandsrapport alle typer boliger? 
Det korte svar er ja. En tilstandsrapport kan nemlig udarbejdes for alle typer ejerboliger - herunder huse, ejerlejligheder eller sommerhuse. Her er det dog nævneværdigt, at man sjældent foretager disse eftersyn på ejerlejligheder, da en tilsynsrapport i så fald skal kunne dække hele ejendommen. I en tilstandsrapport noterer den bygningssagkyndige både skader og tegn på skader, og det fremgår, hvilke dele af bygningen der kræver renovering eller vedligeholdelse.

Tilstandsrapporten kan fortælle om boligens generelle stand, men den er ikke nødvendigvis fyldestgørende. En tilstandsrapport indbefatter nemlig kun de skader, der er synlige, og som er tilgængelige. Gennemgangen omfatter dog ikke elinstallationers lovlighed og funktion, og derfor skal de gennemgås i en særskilt elinstallationsrapport.

Hvor længe er min tilstandsrapport gældende? 
Din tilstandsrapport vil senest være klar fjorten dage efter der er foretaget en gennemgang af din bolig. Herefter er den gyldig i seks måneder. Er tilstandsrapport over et halvt år gammel, inden din bolig bliver solgt, kan du - som sælger - forny den. 

Hvad betyder karaktererne i tilstandsrapporten? 
Når du får udarbejdet en tilstandsrapport, kan du støde på et væld af forkortelser, ord og karakterer, der kan være svære at tyde. Når en bygningssagkyndig udarbejder din tilstandsrapport, vil hele din bolig blive vurderet, hvorefter hver bygningsdel får en af følgende karakterer, der viser, hvorvidt der er skader - og hvor alvorlige de eventuelle skader er: K0, K1, K2, K3, UN eller IB. 

  • KO: Kosmetiske skader. Her er der tale om forhold, der kan påvirke en købers indtryk af din bolig. 
  • K1: Mindre alvorlige skader. Disse skader er ikke alvorlige, men de kan dog destruere den visuelle oplevelse af bygningen. Dermed beskrives de skader, der ikke har indflydelse på boligens funktion eller på boligdelen
  • K2: Alvorlige skader. Her er der taler om skader, der vil medføre et svigt af boligdelens funktion inden for en overskuelig tid - men som dog samtidig ikke vil medføre skader på øvrige bygningsdele. 
  • K3: Kritiske skader. Disse skader vil medføre svigt af boligdelens funktion inden for overskuelig tid. Samtidig er der risiko for, at der vil opstå skader på øvrige bygningsdele. 
  • IB: Ingen bemærkninger.
  • UN: Bør undersøges nærmere. Denne karakter gives f.eks., hvis der er en begrundet mistanke om sætningsskader eller skader, der ligger i skjulte konstruktioner - eksempelvis en alvorlig sætningsskade.

Hvordan kan en ejerskifteforsikring fra Dansk Boligforsikring hjælpe mig? 
Efter udarbejdelsen af en tilstand- og elinstallationsrapport kan Dansk Boligforsikrings ejerskifteforsikring hjælpe dig, hvis der er alvorlige skader eller ulovlige vvs- og elinstallationer i boligen, som ikke fremgår af elinstallations- eller tilstandsrapporten. Der skal altid tages højde for de konstruktions- og bygningsstandarder, der gjorde sig gældende, da boligen blev opført. Dermed vil en ejerskifteforsikring ikke dække fysiske forhold ved et ældre hus, såfremt boligen blev opført lovligt efter de regler, der gjorde sig gældende, da boligen blev opført. Ønsker du en bredere dækning, kan du investere i en udvidet ejerskifteforsikring. Den dækker dig i hele 10 år, og dækningsgraden går ud over den, du finder hos basisforsikringen. Læs om Dansk Boligforsikrings ejerskifteforsikringer her.











Populære opslag fra denne blog

Hold den rette temperatur og undgå svamp og fugtskader

Gode råd til boligkøb i 2021

Boligmarkedets aktivitet styrtdykker