Forskellige boligforsikringer - hvilke skal tegnes?

 

Det er ikke et lovkrav at tegne forsikringer, som dækker ejendommen, men det kan være en god idé alligevel. Forsikringerne er til ejerens egen fordel i form af sikkerhed og tryghed, hvorfor det er op til den enkelte boligejer, hvorvidt de vil tegne forsikringerne. 


Der er flere gode argumenter for at tegne almindelige forsikringer som f.eks. husforsikringen. Uden forsikringerne risikerer man selv at hæfte for udbedring efter skader fra storme, vand e.l. Derudover er der også mange banker og realkreditinstitutter, som kræver at en husforsikring tegnes for overhovedet at kunne låne penge til boligen. 


Indboforsikring

En indboforsikring eller en familieforsikring beskytter genstande som eks. møbler, cykler, elektronik o.l. mod tyveri, brand- eller vandskader. Forsikringen inkluderer også erstatningsansvar for hele familien samt retshjælp. Derudover er det muligt at tegne en udvidet indboforsikring, som beskytter særlige og værdifulde genstande f.eks dyre smykker. Den skal dog løbende holdes opdateret ift. nyindkøbte og værdifulde genstande, eftersom forsikringspræmien justeres efter værdien i ejendommen.


Husforsikring

En husforsikring er den mest almindelige forsikring for boligejerne og beskytter mod brand, lynnedslag, kortslutning og eksplosion og dækker udbedring af skaderne på alle bygningerne på ens grund. Den dækker typisk mod brand-, storm- og vandskader, skader efter indbrud og hærværk samt retshjælp og erstatningsansvar. Det er også muligt at tegne en tillægsforsikring, som beskytter mod glas og sanitet samt skader forårsaget af insekter, svampe eller skader på rør og stikledninger.


Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring skal tegnes inden boligkøberen får adgang til boligen og som minimum inden nøglerne gives. Det kan være en god idé med en ejerskifteforsikring, da den beskytter både boligsælger og køber, hvis der dukker fejl og skader op, som hverken blev opdaget i forbindelse med udarbejdelsen af en tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Ligesom med indboforsikringen er det ligeledes muligt at tegne en udvidet ejerskifteforsikring. Den giver dækning i 10 år og beskytter også mod ulovlig bygningsindretning, forurenet grund samt ulovlige stik- og kloakledninger uden for bygningen.


Sælgeransvarsforsikring

En sælgeransvarsforsikring skal også tegnes i forbindelse med et boligsalg og tegnes af sælgeren. Uanset hvor meget sælgeren dækker sig ind ved at følge huseftersynsordningen, vil der altid være en risiko for, at sælgeren kan ende med at hæfte for særlige skader fundet på den solgte bolig. Med en sælgeransvarsforsikring bliver sælgeren beskyttet mod betale for ulovlig bygningsindretning, forurenet grund samt ulovlig kloak og stik uden for bygningen.


Sommerhusforsikring

En sommerhusforsikring, også kaldet en fritidshusforsikring, ligner en almindelig husforsikring for sommerhus eller fritidshus. Forsikringen beskytter altså mod storm-, vand- og brandskader, hærværk, tyveri samt erstatningsansvar og retshjælp.


Ulykkesforsikring

Hvis man er en rigtig gør-det-selv mand, kan en ulykkesforsikring være en god idé. Forsikringen dækker nemlig, hvis uheldet er ude, og man bliver skadet i forbindelse med ens byggeprojekter eller andet gør-det-selv arbejde.


Som sagt er der mange forskellige ejendomsforsikringer, man som boligejer skal sættes sig ind i. Læs mere om dem på Dansk Boligforsikrings hjemmeside.

Populære opslag fra denne blog

Hold den rette temperatur og undgå svamp og fugtskader

Gode råd til boligkøb i 2021

Boligmarkedets aktivitet styrtdykker