Hold den rette temperatur og undgå svamp og fugtskader

 


Vinteren er over os, og det betyder at radiatorer, fjernvarmeanlæg og varmepumper bliver sat på arbejde, så vi kan holde varmen. Derfor har mange fokus på at spare på varmeregningen i den kolde tid, hvilket der er rigtig mange gode grunde til. Det er dog samtidig vigtigt at sikre et optimalt indeklima, hvilket nogle gange kan være en udfordring i den kolde og tørre vintertid. En let vej til at sparre på varmeregningen kan være at slukke for varmen i soveværelset eller rum, der ikke bliver benyttet ofte som eksempelvis et bryggers.

Dette skal man dog være varsom med. Med kulde kommer nemlig også fugt, og det kan skabe problemer i form af skimmelsvamp og fugtskader. For at sikre det mest optimale indeklima i din bolig anbefales det, at der ikke er nogen rum i dit hus, hvor temperaturen er under 18 grader. Som minimum anbefaler Energistyrelsen en rumtemperatur på 12-15 grader. Her skal du dog være opmærksom på den øgede risiko for dannelse af fugt.

Nogle foretrækker at sove i et køligt soveværelse, og det kan være et problem i forhold til husets indeklima. Det anbefales derfor ikke at have en permanent lav temperatur i soveværelset. Den mest optimale løsning er i stedet, at sænke temperaturen om natten for derefter at skrue op for varmen igen om morgenen. På den måde undgås risikoen for fugtskader, som opstår hvis overflader får lov til at køle ned igennem længere.

Det er desuden vigtigt at temperaturforskellen mellem soveværelset og de øvrige rum ikke overstiger fem grader, da der ellers vil kunne skabes kondens. Det er desuden vigtigt for indeklimaet, at du husker at lufte ud. Inden du går i seng og har skruet ned for varmen, bør du lufte ud med gennemtræk i 5-10 minutter. Så får du samtidig kølet rummet ned, så det er køligt, når du skal sove. Når du vågner, er det vigtigt igen at lufte ud i soveværelset, så du kommer af med den fugtige luft, som har ophobet sig i løbet af natten. Især hvis vinduerne har været lukkede. Efter udluftning kan der igen skrues op for varmen.

Hvis du står foran at skulle købe ny bolig eller har købt for nylig, har du måske overvejet, om eksempelvis skimmelsvamp er dækket af en ejerskifteforsikring. Det korte svar er, at det afhænger af en individuel vurdering af den konkrete sag. Dansk Boligforsikring er førende inden for ejerskifteforsikringer, og du kan altid kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt skimmelsvamp i dit hus er omfattet af ejerskifteforsikringen.

Populære opslag fra denne blog

Gode råd til boligkøb i 2021

Boligmarkedets aktivitet styrtdykker